Tom Clancy’s Rainbow Six Siege – Recenze

12 decembra, 2015 Jakub Fanta

Nový díl Rainbow Six, tentokrát s podtitulem Siege, se vývojářům z Ubisoftu povedl na jedničku a i přes drobné chybky a malé nemilé překvapení se jedná o, co se taktiky týče, nejlepší hru za poslední léta.

„Vystupujete z obrněného transportéru jednotky SWAT, špatně se vám dýchá a slyšíte tlukot svého srdce, jste na neznámém místě s několika kolegy a váš úkol je jasný, osvobodit rukojmí, kteří skončili ve spárech teroristů. Ale co teď, jakmile se připlížíte k domu, ve kterém rukojmí vězní neznámá skupina teroristů, proletí kolem vás salva kulek od neznámého útočníka schovaného kdesi v domě, skoro nedýcháte, máte pocit sevření a radši by jste byli s rodinou, ale ne, jste tady a civilisté na vás sází, tak do akce, obklíčit dům a slanit se k oknům, nesmíte dělat chyby, nesmíte být netrpělivý a musíte chytře taktizovat, teroristé totiž nejsou jen banda zavšivených budižkničemů, kteří nejsou nijak vycvičeni, jsou rychlí, přesní a nemilosrdní, tak buďte taky.“

Takhle nějak bych chtěl popsat nový Rainbow Six, ale realita je někde trošičku jinde, protože vás hra do svého nitra hodí jen tak a vy máte za úkol buď přežít, nebo porazit protivníky, záměrně píšu protivníky, protože ve skutečnosti je to trošku jinak než si myslíte. Ve hře se najde pár nemilých překvapení i chybek co se týče připojení, ale není to nic, co by se nedalo překousnout. Abych to shrnul, Rainbow Six: Siege je hra, která pro amatéry v oboru taktických stříleček znamená skutečnou výzvu a pro takticky ostřílené hráče je zkrátka povinností.

Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-37-40 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-42-30 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-43-3 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-43-42 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-43-51 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-43-58

Hra samotná nabízí tři herní možnosti, tou první je možnost s názvem „Situace“. V tomto, dá se říct módu, si zahrajete jakousi tutoriální kampaň, která s sebou nenese žádný příběh, ale ukáže vám základní principy hry a nechá vás si nacvičit různé situace, které budete v online hře potřebovat. V „Situaci“ je deset misí, ve kterých si nacvičíte například záchranu rukojmích, zajištění cíle, bránění určitého pásma, či jen samotné vyčištění oblasti. Vybrat si můžete ze tří obtížností, přičemž za ty těžší dostáváte více tzv. „psích známek“, které ve hře slouží jako platidlo.

Dalším herním módem je známá „Hra pro více hráčů“, ve které se vžijete do role jednoho buď obránce, nebo útočníka a vaším úkolem bude v několika kolech splnit zadaný úkol. Příkladem může být například bránění určitého pásma, což začne speciálním zabezpečením, kdy se různě zabarikádujete, nastavíte miny, ostnaté dráty atp. no a nepřátelský tým, tedy tým útočníků má za úkol vás porazit, respektive dobít pásmo. V každé takové hře je maximálně pět kol, no a pro výhru musíte vždy vyhrát tři z nich. Různých map je ve hře hodně, stejně tak je ve hře i spousta úkolů, nebo výzev. V módu „Hry pro více hráčů“ si můžete vybrat ze spousty tzv. agentů, přičemž každý z nich má své specifické vlastnosti a schopnosti. Tito agenti pochází z různých frakcí, které bezpochyby znáte z jiných her, jsou to tedy GIGN, SPETSNAZ, SWAT, SAS nebo německá GSG-9. V tuto chvíli vám jistě vrtá hlavou, jaké „agenty“ mají v tomto módu teroristé, nebudu vás vodit za nos, v tomto módu se zkrátka s teroristy nesetkáte a budete bojovat jen a pouze proti vlastním kolegům, protože agenti všech frakcí se dělí, jak už jsem psal, na Obránce a Útočníky.

Ve hře je samozřejmě široká škála zbraní, ale ne každý agent může použít všechny, například Montagne, tedy agent GIGN, může použít pouze štít jako primární zbraň a jako sekundární pouze pistoli. Zajímavý je i fakt, že se ve hře setkáme i s hodnocenými hrami, které známe například ze hry Counter-Strike: Global Offensive, tedy hrami, ve kterých postupnými výhrami/prohrami stoupáte/klesáte celosvětovým žebříčkem, nutno ale říct, že tyto hodnocené hry lze hrát až od úrovně 20 a na tuto úroveň se není vůbec lehké dostat.  Jedná se tedy o velice zvláštní mód a je pro mě trošku zvláštní bojovat za Protiteroristickou jednotku proti Protiteroristické jednotce. Třetím a zároveň zatím posledním herním módem je „Hon na teroristy“, který je velmi blízky prvnímu módu, tedy „Situaci“. Jediný rozdíl je ten, že si zde můžete kooperačně zahrát s kamarády, či náhodně vybranými lidmi tím, že vytvoříte hru, nebo si vytvoříte hru jako „Vlk Samotář“, kde, jak už název napovídá, budete plnit úkoly opět úplně sami. V módu využíváte agenty, které si za „Psí známky“, ve hře se to jmenuje Věhlas, kupujete. Dá se říct, že pokud Rainbow Six nehrajete s kamarády, je pro vás tento mód docela k ničemu, ale, nebudu nikoho podceňovat, každý má občas rád výzvy.

Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-46-56 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-47-6 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-48-30 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-44-46 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-49-4 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-50-18

Technické zpracování je řekněme průměrné, či lehce nadprůměrné. Grafika hry je na takové průměrné úrovni, tedy na takové zlaté střední cestě, ale třeba samotné zpracování agentů je velmi pěkné a dá se říct i detailně propracované. Pokud bych trochu přimhouřil oko, tak by se novému Rainbow Six, co se zpracování, grafiky a optimalizace týče, nedalo nic vytknout. Ale jeden problém u této hry přece jen je, no a tím myslím připojování do hry s více hráči, pravda, z deseti her jich tak zhruba pět odehrajete v pohodě, ale ve zbylých pěti se vám buď hra během některého z kol odpojí, nebo vás do hry kvůli jakýmsi internetovým problémům ani nepustí, jednou mi to dokonce napsalo, že byl odpojen Ethernetový kabel, což byl zcela jasný nesmysl.

To by bylo k technickému zpracování zřejmě vše, přece jen, je to online hra, mapy jsou vždy trošku podobné, alespoň co se týče vnitřků budov. No, a abych nezapomněl na zvuk, žádné orchestriální soundtracky nečekejte, v menu vás provází temná hudba podobná té z Counter Strike, no a samotná hra už se potom soustředí na Voice Chat, takže už slyšíte buď své vážně hrající kolegy, nebo jejich slabé, neschopné odnoše, které vám do mikrofonu maximálně zahlásí něco ve stylu „Sry, že jsem umřel“.

Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-50-53 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-47-46 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-55-51 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-48-40 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-56-29 Tom Clancy's Rainbow Six® Siege2015-12-12-10-56-37

Pocit z Rainbow Six: Siege je tedy převážně kladný, protože samotná hra zabaví na desítky, ne-li stovky hodin, no a technické zpracování jde svoji zlatou střední cestou, což dělá ze hry příjemnou taktickou záležitost, které by se žádný milovník stříleček neměl vyhnout, protože ne každá hra nám nabídne takto důmyslně sestrojený taktický systém, ve kterém, když se s kolegy občas neshodnete, můžete pokračovat sami a vůbec nikdo vám nemůže nic říct, vždyť to můžete být právě vy, kdo vyhraje hru, či ubrání rukojmí. Před vydáním jsem dlouho přemýšlel nad tím, zda by nové Rainbow Six mohlo obstát v E-sports, tak jak vývojáři plánují, nejdříve byl můj názor poněkud pesimistický, ale po spoustě hodin strávených v této hře říkám: „Proč ne“.

Rainbow Six Siege
  • 9/10
    Gameplay - 9/10
  • 7/10
    Grafika - 7/10
  • 9/10
    Multiplayer - 9/10
8.3/10

Súhrn

Rainbow Six Siege je i přes občasné problémy s připojením a slabší grafikou skvělou taktickou záležitostí, která pro amatéry v oboru bude pekelnou výzvu a pro profesionály jistou povinností.

Recenzovaná verze: PC

Páči sa ti článok? Podpor nás na Patreone. Ďakujeme.